Tuesday, May 26, 2009

Kita; kini dan selamanya.

dah bosan dengan gaya bloggers yang asyik-asyik memulakan post baru dengan quotation-quotation dari pelabagai sumber. nak kan kelainan. nak kan perubahan.

Jiwa Tajdid jadi sasaran

aku terfikir sejenak,
di kmb, rasanya hampir semua kalau tidak semua pun dah tengok video shift your paradigm.btul?
jadi, ada apa dengan video tu?

bukankah tujuannya video itu kita melakukan satu anjakan paradigma jiwa kita? btul?

jadi sudah sejauh mana aku berubah?

***************************************************************************

teringat masa mula-mula menjejakkan kaki ke kmb dulu. disinilah bermulanya kehidupan aku sebagai seorang da'ie secara serius.

berjumpa saudara-saudara dari KISAS, SAMBEST, SEMASHUR, MRSM, SASER, SAS dan banyak lagi..(maaf, x mampu nak sebut semua)

pada awalnya, diperkenalkan dengan organisasi usrah.
wah, mantap ye usrah kat kmb ni?
para naqib pun bagus-bagus.

kemudian di-ISK-kan.

bermulalah satu ambang baru dalam kehidupan ku. aku dibukakan mata terhadap ummah di seluruh dunia.
terasa bertanggungjawab untuk membantu ummah yang rosak ini.
diberikan tenaga untuk penjanaan velocity agar terdapat momentum serta kinetic dan potential energy untuk memulakan tugas sebagai seorang abdi dan khalifah Allah di bumi ini.

kemudian, di-IPK-kan pula.
makin tinggi energy level. tindak balas exothermic dapat dilihat dengan pergerakan da'wah yang bersemangat sekali.

usrah diteruskan.
tiap-tiap malam rabu, naqibku yang mantap trus menerus menekankan mutabaah amal, jaga iman, jaga hati, da'wah tugas kita, bagaimana hendak berda'wah, usrahku seperti family. terasa rahmatNya, nikmatnya berada disamping 'keluarga' ini. walaupun kami dari latar belakang berbeza, kami berjumpa kerana ummah, bersatu kerana ummah, berjuang untuk ummah.

masuk sem-2.

akibat tindak balas exothermic sebelum ini, akibatnya energy level of product is less than the reactants. semakin lama, momentumku semakin berkurangan. velocity da'wah ku sudah tidak seperti dulu.

apa sudah jadi? mana perginya semangat? mana pergi semuanya?

IB sering dipersalahkan...Btul ke?

"tak de masa lah"
"kita kene belajar dulu"
"weyh, math dh siap?"
"usrah? math banyak x siap lagi ni.."
"ceramah? main dota lagi best. dota jom!"
"alaa kau ni, jumpa kau je xde topic lain nk cakap. bosan lah.xde life"
"aku ni x cukup ilmu lagi nak berda'wah.."
"ala dorang tu, kau cakap pun bukan dorg nak terima da'wah"
"biarlah dorang dengan kehidupan dorg. kita, kitalah."

macam-macam. beribu alasan diberikan. boleh ke jadi alasan kat akhirat nanti?

"walaupun liqa' malam ni x ramai yang hadir, marilah kita doakan untuk saudara-saudara kita yang lain. biarlah kehadiran kita malam ini jadi saksi dihapan tuhan nanti atas usaha kita di dunia ni"- afifi

*************************************************************************

kemana perginya semangat shift your paradigm?
kemana perginya semangat - "we go by the minute" oleh Walid?
kemana perginya semangat - "saya telah dispieskan"?
kemana perginya semangat kualiti seorang IB learners' profile?

punctuality semakin sampah(maaf penggunaan bahasa)

profesionalism dalam pekerjaan masih ditakuk lama.

pengurusan masa masih lemah

asyik ber-LAN setiap minggu. sanggup berjaga hingga 5 pagi untuk game LAN dan bola. tapi qiam tak mahu pula.

sem 3 macam mana kawan-kawan?


di usia macam kita sekarang, Sultan Mehmet II al -fateh telah berjaya menawan Constantinople.
Saad bin Abi Waqash mengepalai kekuatan Islam menghadapi kekuatan Rom.

kita bagaimana?
perbaharui jiwa kita. tidak mudah. tetapi tidak mustahil. insyaAllah.



NAKKAN PEMBAHARUAN


8 comments:

fiQ said...

semangat yg xkekal selamanya
n xberusaha utk dibangkitkan kembali

ni la yg diterima Islam daripada muslim2nya

memerlukan pengorbanan, kepayahan dan disiplin yg tinggi
(this is what our students lacking off)

"mampukah kau untuk memberi tanpa hasrat untuk diberi?"

ended with quotation lagu ntah dari mana

al-ikhsan said...

perjalanan jauh butuh bekalan yang kukuh.

yap?

*lagu selamat berjuang berkumandang di sekeliling*

chan~ ;)

saya_lemah said...

mari kita berjuang! mari!~
:)

fieqa said...

salam ziarah.
first time lawat blog nie..

great post!!

reflect myself..
T_T

khAzInAtUL AsrAr said...

salam..

Nice!..

ape salah ib sampai ia disalahkan kita?...sedang jika ingin ib seharusnya menjadi medan melatih daie..

Saya juga teringin.

Amin Rox said...

Islam, we cannot it is a religion, but it is Ad-dean, way of life.. that's the most correct.

Religion in dictionary means a strong belief in a supernatural power, it is practice for certain circumstances.

Yet, Islam now, here,there and then.. forever. 24 hours non-stop till last breath.

Lets together revolve.

future phenomenon said...

bagaimana nak tajdid..ada idea..maka, kami ada cuba..


apapun, tumpang ziarah. jika ada yang berminat dengan teori konspirasi, sejarah nusantara yang hilang, sufism, kebangkitan akhir zaman..sila lah ke nusanaga.blogspot.com

harap salam ukhwah akan bertaut demi masa depan..sekian

muhamad nazri said...

SDAR xde ker~
ngee....