Saturday, December 13, 2008

ignorance is bliss??

assalamualaikum.
saya ada satu isu yg nk dibawa - kealpaan kita, apakah kesudahan kita?

first thing first, takziah diucapkan kpd sesiapa yg terlibat dgn bencana yang agak byk berlaku skrg kt msia. banjir di pntai timur, tanah runtuh di bkt antarabgsa, tak lupa jugak saudara2 kita kt palestin, gaza yg smpi skrg dibantai dlm rumah sendiri oleh penggans Zionis.

td masa khutbah jumaat, sesiapa yang duduk area selangor mesti sedar (kalau x tido la) yang dlm teks khutbah ada doa yang boleh kira pnjg utk pnddk bkt antarabngsa yg dimana 14 buah rumah banglo besar2 mewah2 ranap sekelip mata.

erm.. bukan nk poyo or anything, tp mengapa x dmskkn sekali doa utk saudara2 kita yang kurang berkemampuan di pntai timur yg diuji lagi dgn banjir? sudahlah kurang kaya (miskin) pastu banjir pulak tu. sudah tergolek, ditimpa tangga, ter'landing' atas tahi ayam pulak. isyh3. innalillah..

kenapa x dimasukkan sekali doa utk saudara2 kita kt gaza yang separuh bernyawa skrg ni? mgkn kawan2 kita yg kt egypt tu tau mcm mane keadaan dorg. xda makann, ubatan, elektrik, pendek kata semua supplies ke gaza dipotong oleh Zionis Laknatullah.

kenapa x doakan dorg sekali?

bukan nk jd negatif, tp saya rasa sedih bila tgk dlm tv, apabila abg2 pakcik2 anggota penyelamat ni bersikap kurang ajar dgn pnddk kt bukit antrbgsa. bukan sekali, byk kali pulak tu. tp kn, cuba fikir balik, kenapa dorg nk kurg ajar? whats it 4 them kalau kurg ajar dgn pnddk tu? nothing rite?

so cuba muhasabah diri. mgkn jgk perangai kita tu yg sombong dn berlagak yg mnybbkn anggota penyelamat ni naik mual dgn dorg. kn?yela, tgkla sape yg duduk kt situ, dato2, datin2, lawyer, org2 besar. tp, sangka baik la, mgkn sbb anggota tu penat kn, so angin la sket. but still..

kenapa kerajaan letak bajet yg agak besar nk tolong org2 berada mgsa tragedi tu? dpt liputan media dgn meluas, mcm la dunia nk kiamat. nk saman2 org la, itula inila.
saudara kita kt pantai timur mcm mane skrg? kg saya di pantai timur, alhamdullilah, banjir dh semakin surut. but still, bg dorg yg mainly nelayan yg periuk nasi dorg turun ke laut mngkp ikan, apa yg dorg nk mkn skrg?? ikan masin dgn keladi? kenapa x tlg org2 ni?

sedarkah kita, hidup ada penghujungnya? well, of coz kita semua tau semua tu, tp perbuatan kita lgsg x mencerminkn kita ni beriman dgn hari kebangkitan (muslims)..

malas nk ungkit pnjng2, lu pikir la sendiri.

"dan kehidupan dunia ini, hanyalah permainan dan senda gurau. sedangkan akhirat itu, sungguh lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa. tidakkah kamu mengerti??
( 6 : 32) ^

2 comments:

Yard said...

hu2
xtau la kalau ak tertdo ke x mse bce doa 2..ak rse x
ak pon dok slangor
sepnjg cuti nie..xde plak ak dgr dorg doa psl bkt antrbgsa.
maybe pak imam tmpt ko 2..ada sepupu kat bkt 2 kowt
ha3

Wallahu'alam

saya_lemah said...

khutbah dan doa di selangor ni diselaraskan oleh JAIS.
lagipon imam kt area aku ni, org kelantan, xde kepentingan individu.
wallahualam